BEHANDELING INCONTINENTIE

Behandeling van incontinentie

Incontinentie is een uitermate nare kwaal. In enkele gevallen is er iets aan te doen. Geregeld biedt het gebruik van incontinentie-materiaal (luiers) goede uitkomst.

Mannen

Voor mannen met urine-incontinentie kan tevens gebruik gemaakt worden van een uitwendige condoomkatheter. Is de incontinentie hiermee echter niet voldoende verholpen dan biedt een inwendige blaaskatheter de wellicht de beste oplossing. De huisarts kan je helpen het best met dit vervelende probleem om te gaan.

Bij mannen is verwijdering van de prostaat vaak de oplossing voor incontinentie, behalve als de incontinentie hierna juist is ontstaan. Als incontinentia faecalis (incontinentie voor ontlasting) het gevolg is van een anusinfectie, moet deze infectie behandeld worden, om het probleem van incontinentie op te lossen.

Vrouwen

Tegen urine-incontinentie bij vrouwen kunnen oefeningen van de bekkenbodemspieren zeer goede uitkomst bieden. Het dragen van een pessarium (een ring in de schede) kan eveneens zeer goed helpen tegen de incontinentie. Als er sprake is van een verzakking  kan een operatie soms uitkomst bieden.