OVERIGE OORZAKEN INCONTINENTIE

Overige Oorzaken Incontinentie


Incontinentie in de meno-pauze

In het beginstadium van de menopauze is er een verhoogde kans op blaasontstekingen en vaginale infecties. Symptomen van een blaasontsteking zijn "dikwijls moeten plassen" en "pijn bij en na het plassen".

Tevens kan urine-incontinentie ontstaan doordat ten tijde van de menopauze de weefsels in de urinestreek zwakker zijn geworden. Het tekort aan oestrogenen tijdens de menopauze kan ertoe leiden dat de sluitspieren van de blaas minder goed zullen werken. Vrouwen in de mmenopauze hebben geregeld last van slechts een klein beetje urineverlies, met name in de vorm van stress-incontinentie. Dit is urineverlies bij het lachen, hoesten of tillen. Bekkenbodemspieroefeningen kunnen hier prima uitkomst brengen. brengen.

Of er een direct verband is tussen de klachten van incontinentie en de menopauze weet men nog altijd niet met zekerheid vast te stellen. Waarschijnlijk zijn het tevens de fysieke veranderingen in het lichaam van de vrouw die deze klachten veroorzaken. Echter: incontinentie is geen alledaags ouderdomsverschijnsel. Raadpleeg dus een arts.

Dementie

Dementie is samenvattend de teruggang van hersenfuncties. Het vaakst gaat het hierbij om geheugenstoornissen.

Enkele geheugenstoornissen maken iemand echter nog niet meteen dement, er zal dan meer aan de hand moeten zijn. Zo wordt bij dementie het doen van verschillende dagelijkse vaardigheden gestoord, zoals de spraak of bijvoorbeeld het besef van tijd. Het karakter en gedrag van de patiƫnt kunnen sterk veranderen en er kunnen echt stemmingswisselingen openbaren. We spreken echter pas van dementie, als deze ongemakkelijkheden tegelijk voorkomen en zo ernstig zijn dat ze het functioneren van de betreffende persoon in het dagelijks leven belemmeren.

De snelheid waarmee de dementie zich ontwikkelt kan per persoon sterk verschillen. De ziekte is echter onomkeerbaar.

Dementerende mensen krijgen naast geestelijke problemen ook vaak lichamelijke problemen . Ten eerste zullen deze problemen met hun leeftijd samenhangen, maar in latere jaren gaat de dementerende persoon ook achteruit als gevolg van de dementie. Geregeld voorkomende problemen zijn: sterke vermagering, grote vermindering van de spierkracht, vermoeidheid en incontinentie.

De vaakst voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Overige vormen van dementie zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie, Lewy body dementie en de ziekte van Parkinson. Er zijn ook vormen die zeer zeldzaam zijn: bijvoorbeeld de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Er zijn wel meer dan 60 verschillende oorzaken van dementie bekend.