VORMEN VAN INCONTINENTIE

Vormen van incontinentie


Stress-incontinentie

Stress-incontinentie (inspanningsincontinentie): deze vorm van incontinentie wordt meestal veroorzaakt door een verslapping van de sluitspier van de blaas. Het kan voorkomen dat je in je broek plast wanneer er kracht gezet wordt, bijvoorbeeld bij tillen van dingen, tijdens het sporten of als je moet lachen. Dit komt geregeld voor bij vrouwen, bij mannen komt dit eigenlijk alleen voor na het weghalen van de prostaat vanwege prostaatkanker.


Urge-incontinentie (aandrang-incontinentie)

Een andere vorm van urine-incontinentie is de urge-incontinentie (urge = aandrang). Het plassen ontstaat dan wel nadat men denkt te moeten plassen, maar men is niet in staat de urine binnen te houden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door een stoornis in de aanleg van de bekkenspieren, maar kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door een blaasontsteking.


Overloopincontinentie (druppel-incontinentie)

Overloopincontinentie: de blaas is voortdurend vol, zodat er met regelmaat in druppels urineverlies optreedt (druppelin-continentie) of treedt urineverlies op in scheuten. Oorzaken kunnen zijn: een zwakke blaasspier, een plasbuis die niet goed doorgankelijk is, bijvoorbeeld door een opgezette prostaat of door een daadwerkelijke vernauwing van de plasbuis.


Functionele Incontinentie (neurogene-incontinentie)

Tennslotte is er de functionele incontinentie waarbij het seintje van de blaas of darmen niet meer wordt waargenomen. Dit kan gebeuren in het geval van een zenuwbeschadiging (bijvoorbeeld bij een dwarslaesie). Ook kunnen cognitieve stoornissen, een afgenomen mobiliteit, bepaald medicijngebruik of psychische factoren zoals dementie of de ziekte van Alzheimer een rol spelen.

Stress- of aandrangincontinentie hoeft niet per se tot medische klachten te leiden. Bij druppel-incontinentie blijft er echter steeds wat urine in de blaas achter wat een goede broedplaats voor bacteriƫn kan zijn. Dit kan vervolgens weer leiden tot een urineweginfectie. Deze vorm moet daarom op zeker worden behandeld.