INCONTINENTIE

Wat is incontinentie? Een Urologische aandoening

Urine-incontinentie is een aandoening van urologische aard waarbij de controle over de blaas weg is. Incontinentie kan optreden doordat de kringspier niet goed werkt, of omdat er men niet waarneemt dat men drang tot urineren heeft. Urine-incontinentie is een vaak voorkomende aandoening.

Urine-incontinentie komt in West-Europa echt vaak voor. Er hebben in Nederland naar schatting zo'n 1,3 miljoen mensen klachten die te maken hebben met incontinentie. Wanneer de blaas niet meer goed werkt, kan dat door meerdere zaken worden veroorzaakt. De oorzaak van incontinentie kan dus de blaas zelf zijn, de bekkenbodem, of de zenuwen die niet goed aan de hersenen doorgeven wanneer de blaas vol of leeg is. Bij mannen kan bij incontinentie ook prostaatklachten een van invloed zijn.

Incontinentie is echt een vervelende kwaal. In enkele gevallen is er gelukkig iets aan te doen. Vaak biedt het aanwenden van incontinentie-materiaal (luiers) een grote uitkomst. Voor mannen met urine-incontinentie kan ook gebruik gemaakt worden van een uitwendig condoomkatheter. Is de incontinentie hiermee niet geheel verholpen dan kan een inwendige blaaskatheter de beste oplossing bieden. De huisarts kan je uiteraard helpen het best met dit vervelende probleem om te gaan.